Wonderwel

Wat leert je kind:

  • De wereld om zich heen (wereldoriëntatie)
  • Drinkwater, riolering, elektriciteit, voedsel, aardgas en afval.
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Wonderwel
Schrijver: Hans Wilschut
Illustrator: Rianne van Duin

Het boek is voor €14,95 te koop op Wonderwelwebwinkel.nl 

Doelgroep: 8 tot 11 jaar

Het boek

Met dit boek leert je kind over de wereld om zich heen vanuit het eigen huis.
Denk aan:

  • Drinkwater: waar komt het vandaan?
  • Riolering: Wat gebeurt er met het rioolwater?
  • Elektriciteit: Hoe maken ze dat?
  • Voedsel: Welke weg legt het af?
  • Aardgas: Wat is dat eigenlijk?
  • Afval: Waar gaat het naar toe?

Hierboven zie je ook gelijk de hoofdstukken in het boek.

Het boek begint door je kind te laten nadenken over wat het al weet of zelf kan bedenken. De schrijver vraagt je kind om eerst in het huis te staan en om zich heen te kijken en daarna de vragen op de volgende pagina te beantwoorden.
De schrijver geeft zelfs aan dat als je kind het antwoord niet weet het de fantasie kan gebruiken en het kan verzinnen. Door middel van fantasie zijn veel uitvindingen in het boek mogelijk gemaakt.

wonderwel-1

Leuk dat er geen foute antwoorden zijn, want wie weet verzint je kind wel iets wat later ooit gebruikt kan worden.
Natuurlijk kan je kind dit boek zelf lezen, maar juist de pagina’s met deze vragen zouden zoveel leerzame ervaringen voor je kind kunnen opleveren als je die samen doet. Laat je kind vertellen wat het denkt en wat het fantaseert en biedt daarna je eigen informatie aan. Kinderen vinden het zo heerlijk om samen met de ouders iets te doen. Ik durf te wedden dat de informatie die jij biedt nog jarenlang bij je kind in het hoofd bewaard zal blijven. Zo kan ik me nog bepaalde verhalen over Lodewijk de XIV herinneren, puur omdat ze geweldig zijn verteld!

Elk hoofdstuk wordt op dezelfde wijze aangeboden. Eerst krijg je een stukje tekst met informatie over het onderwerp. Bijvoorbeeld: drinkwater. Dan wordt het duidelijk gemaakt voor je kind met hulp van plaatjes en kleine stukjes tekst om uit te leggen wat je ziet en hoe het in elkaar zit.

wonderwel-2

Daarna wordt het onderwerp verder uitgediept door leuke feiten in het onderdeel “Vraag het de Alwetoloog”.
Je kind leest hoe het in ons land is door middel van “Feiten & cijfers”.
In het onderdeel “Zoek het uit” wordt je kind uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan. Ook wordt er dan apparaat in het huis uitgelegd met behulp van een plaatje en een stukje tekst.
In het “Interview” lees je over het werk in een bedrijf die bij het onderwerp hoort.
Het onderwerp wordt steeds afgerond met een duik in de geschiedenis.

wonderwel-3

Mijn mening

Met dit boek leer je leuke feiten over de wereld. Je krijgt veel nieuwe informatie die erg interessant en leuk zijn.

Een paar leuke feiten die je kind met dit boek leert:

  • Het water dat we drinken zat misschien wel in een rivier waaruit dinosaurussen dronken, of is hetzelfde regenwater dat eens op een ridder viel.
  • Bacteriën eten onze poep en plas op.
  • 1558 “The Great Stink” in London.
  • We wekken elektriciteit op dankzij Michael Faraday die zich in natuur en techniek begon te verdiepen toen hij 13 jaar was. Hij had niet meer dan de lagere school gevolgd.

De interesse van je kind over de wereld om zich heen wordt op een leuke wijze geprikkeld door dit boek. Dit boek zal je kind inspireren om meer te willen weten en misschien zelfs om zelf te gaan onderzoeken en uitvoeren.

Zelf bezit ik al een behoorlijke kennis over de wereld om me heen, maar ik heb dit boek met veel plezier gelezen om nog meer te weten te komen.
Zo was ik mijn zoontje van 6 jaar vanmorgen aan het vertellen hoe dat nu zit met drinkwater. Hij weet al hoe het zit met de kringloop van water, dus was het erg leuk om hem te vertellen dat het water in zijn limonade, die hij op dat moment aan het drinken was, misschien wel op een ridder is gevallen tijdens een regenbui en vervolgens in de grond was gezakt en nu is opgepompt en uit onze kraan kwam. Dat vond hij wel erg bijzonder, vooral toen ik hem vertelde dat het misschien wel hetzelfde water was wat een dinosaurus had opgedronken. Vervolgens barstte hij in lachen uit en vertelde hij me dat het erg bijzonder is, behalve dan dat hij cranberrysap aan het drinken was en geen limonadesiroop!

Het boek is geweldig geschreven. Het nodigt kinderen uit tot nadenken, onderzoeken en tot leren.

wonderwel-6

De illustraties in het boek hebben een mooie stijl. Ik ben zelf ook een fan van een mix van foto’s en tekeningen.

wonderwel-5 wonderwel-4

Bij ieder onderwerp lees je over de geschiedenis. Dit vond ik erg bijzonder om te weten. Ik vond het wel een eye-opener, waar ik eigenlijk normaal gesproken niet bij stil sta.
Zo werd ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt dat de mensen in 1940 niet aan afval scheiden deden, omdat ze gewoonweg niet zoveel afval produceerden zoals wij nu wel doen. Ik denk aan het aantal afvalzakken in mijn groene container en huiver bij het feit dat dit geen noodzakelijke kwaad is. Waarom produceren wij dagelijks zoveel afval terwijl nog geen 100 jaar geleden mensen veel zuiniger met hun spullen omgingen?!
Toch wel fijn dat kinderen dit door middel van het boek meekrijgen. Zij zijn de toekomst zij erven de wereld van ons zoals wij die achterlaten en moeten dan hun koers bepalen hoe met de wereld om hun heen om te gaan. Dan vind ik het wel belangrijk dat wij ze over deze wereld onderwijzen, zodat ze straks juiste besluiten kunnen maken. Daarbij vind ik dit boek dus uitermate geschikt.

Het boek is voor €14,95 te koop op Wonderwelwebwinkel.nl 

Natuurlijk kan het gebeuren dat het boek je kind zo aan het nadenken zet dat je kind allerlei vragen stelt waar je als ouder geen antwoord op hebt. Daar heeft de schrijver dus een service voor geboden.
Op de website over het boek kan je kind alle vragen stellen aan de Alwetoloog uit het boek.

Op de website worden ook allerlei extra’s aangeboden:
Wonderwel formule: (tekst is afkomstig van de website)

  • Het onderzoeken van welke bedrijven bij u de voorzieningen leveren en waar die liggen.
  • Het maken van een Wonderwelkaart met uw locatie in het midden en de bedrijven daar omheen.
  • Het organiseren van een Wonderwel evenement, waarbij op locatie de verschillende voorzieningen (wc, kraan, stopcontact, streekmaaltijd etc) worden uitgelicht.
  • Het maken van een programma van natuur- en techniekproefjes voor kinderen. Proefjes die inzicht geven in hoe de voorzieningen worden geleverd.
  • Het uitzetten van een recreatieve fietstocht langs de verschillende Wonderwelplekken. U kunt denken aan het waterwingebied, boerderijen, poldergemaal, rioolwaterzuivering en zo verder.
  • Het ter kennismaking op uw locatie uitnodigen van werknemers van de verschillende productiebedrijven.
  • Een idee van uzelf.

Technieklessen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *